Wednesday, August 3, 2011

Oh!!!~ Dugaan hari ketiga puasa...

Assalamualaikum semua!~ (^_____^)V

Oh, dugaan lagi... Tak habis2 dengan dugaan... Masuk hari ini, sudah 3 hari saya dijui dengan dugaan sejak dari 1 Ramadhan...Bagi yang terlepas mengikuti dugaan2 saya, bolehlah klik DI SINI... Dugaan hari ini, tidaklah sehebat dugaan semalam, tapi lebih kurang macam semalam... Jika semalam saya diuji dengan cuaca panas terik Gurun Sahara, hari ini saya diuji dengan hujan lebat di tanah gersang...

Errr, adakah itu satu dugaan? Dan yang pasti jawapannya adalah TIDAK!~ Itu bukanlah satu dugaan kerana keadaan hujan telah memudahkan kelancaran pergerakan organ2 di dalam perut saya untuk menahan lapar dan dahaga... Sesungguhnya keadaan hujan itu adalah satu nikmat yang tidak terhingga sepanjang saya menjalankan kerja luar di sekitar Taman Pelangi... Alhamdulillah, setelah menempuh cuaca yang sangat terik pada hari semalam, hari ini Allah memberikan keringanan kepada saya dan rakan2 untuk menjalankan kerja luar dengan menurunkan hujan (walaupun hujan yang turun adalah se-lebat2 mungkin)...

Sebenarnya, memang saya diuji lagi hari ini... Diuji dengan kerenah responden... Responden tersebut telah men'sound' saya yang datang menjalankan tanggungjawab kerja dengan hati yang tulus ikhlas... Sesampai di pejabat office responden tersebut, tiada secalit senyuman yang terukir di wajah2 mereka (kecuali dari seorang pekerja lelaki berpangkat pakcik)... Yang perempuan semua muka ala2 kedut 1000... Lebih masam dari cuka...

Saya : Hello... Saya dari _______... Saya nak tanya, ada tak nama2 syarikat ni di sini? (Sambil menghulurkan beberapa keping borang biru)...


Responden : Ada... (Sambil memandang komputer dan menaip sesuatu)...


Saya : Saya nak tahu ada tak terima borang dari _______ untuk syarikat2 ni?


Responden : Mariah Carey, tolong carikan borang2 syarikat ini... (Sambil menyerahkan borang biru kepada Mariah Carey)...


Responden : Macam mana _______ dapat alamat sini?


Saya : Oh... Dari SSM...


Responden : You tahu tak yang syarikat2 tu semua bukan dekat sini... Sini hanyalah sekretarial sahaja... Tiap2 tahun pun dapat... Ni borang2 ni semua I tak boleh nak serah sekarang... Bulan September baru proceed...


Saya : Oh, ok... Tak apa...


Responden : Lain kali hantarlah ke syarikat itu sendiri... Jangan hantar ke sini lagi... Penatlah mahu buat semua  ini... You tahu tak, kalau kami yang isi borang ini semua, kami charge mereka... Ada syarikat yang tak mahu bayar... So apa2 pun nanti hantar sajalah pada mereka...

Itulah sedikit sebanyak perbualan saya dengan responden tersebut dengan sedikit olahan dari saya agar ayat2 responden tu nampak lebih sopan (pada hakikatnya tidak)... Ini adalah dugaan yang wajib kami tempuh sepanjang menjalankan amanah yang diberi... Tapi saya tahu ada rakan2 saya yang terima dugaan lebih hebat dari saya...

Namun begitu, tidak semua syarikat sekretarial yang melayan kami sebegitu... Ada yang terlalu baik dan peramah... Tapi, jumlah yang 'mencuka' adalah sangat minimal...

Saya sedia terima tugas... (^_____^)V


P/S : Tunggu aje la dugaan hari esok... (^_____^)V

12 comments:

Rozita said... [Reply]

kesian nadiah... sabar je la dik..

sumaiyah mokhtar said... [Reply]

heeeee banyak pahala awk kalau bersabar :)

Taufan Bin Ribut said... [Reply]

nasib lah aku ni org nye perkasa,,so bertahan gak hari ni.ekekekeke..


Entri Terkini :10 alasan munasabah kalau korang tak nak puasa

Entri terdahulu :Belajar shuffler dengan mudah



Watch my video songs ^_^

mynameismy said... [Reply]

haih.. hari2 ade dugaan ye..;D

MamaEma said... [Reply]

sabar banyak-banyak...dugaan bekerja tu

juanita said... [Reply]

Eheheh...sabar2...itu la dia dugaan berpuasa :)

SiS NaD said... [Reply]

Kak Ita : Thanks kak!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

Cik Sumaiyah : Memang pun... Beriman ni... (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

Inchik Taufan : Anda memang gagah perkasa.. Itu diakui oleh semua bloggers!~ Hehe!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

Cik Mai : Tu la... Tapi macam best pulak!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

Puan MamaEma : Ye kak... (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

Cik Juanita : Yezza!~ U r rite dear... (^_____^)V