Wednesday, October 26, 2011

Oh!!!~ Dilema seorang insan bergelar WANITA...

Assalamualaikum semua!~ (^_____^)V

Siapa berjantinakan perempuan, sila baca... Terutama kepada makcik2 joyah yang sangat bermulut becok bak murai tercabut ekor yang suka sangat nak jaga tepi kain dalam anak2 gadis dan perempuan2 muda yang sudah berkahwin... Dan kepada mereka yang berjantinakan lelaki, digalakkan baca... Bukan apa, ini pun untuk membuka mata2 anda yang berada di luar sana... Apa yang akan saya tunjukkan adalah dilema2 yang dihadapi oleh kaum Hawa... Ini adalah realiti bagi kehidupan seorang WANITA!~

1 . Apabila sudah habis belajar, orang2 sekeliling akan bertanya :

"Bila nak kerja?"


Jawapan kami, "Belum ada rezeki..."



2 . Apabila sudah kerja, orang2 sekeliling akan bertanya :

"Bila nak kahwin?"


Jawapan kami, "Belum ada jodoh..."



3 . Apabila sudah kahwin, orang2 sekeliling akan bertanya,

"Bila nak mengandung?"


Jawapan kami, "Belum ada rezeki..."




4 . Apabila sudah mengandung, orang2 sekeliling akan bertanya :

"Bila nak bersalin?"


Jawapan kami, "Belum due date..."



5 . Apabila sudah bersalin, orang2 sekeliling akan bertanya :

"Berpantang kat mana?"


Jawapan kami, "Tak tahu lagi..."



6 . Apabila anak sudah besar sikit, orang2 sekeliling akan bertanya :

"Bila nak tambah anak?"


Jawapan kami, "Belum ada rezeki... Cukuplah satu dahulu..."


Oh, kami sebagai kaum WANITA amat penat dan letih untuk menjawab pertanyaan2 yang merupakan ketentuan dari Allah SWT... Kami hanya merancang kerana Allah yang menetukan segalanya... Sekian, terima kasih...


P/S : Saya sudah dan akan melalui dilema2 tersebut...

4 comments:

wan habibah said... [Reply]

say jugak sudah melalui delima itu

cheah zinni zinnirah said... [Reply]

saya sudah ; mmg dilema :(

SiS NaD said... [Reply]

Cik Habibah ---> Penat kan nak lalui semua tu? :s

SiS NaD said... [Reply]

Cik Zinni ---> Sabar je la... :s