Thursday, August 11, 2011

Oh!!!~ Ceritera hari kelapan, kesembilan dan kesepuluh puasa...

Assalamualaikum semua!~ (^_____^)V

Sementara menunggu waktu iftar, maka terhasillah entry ini... Setelah blog saya berpuasa selama 3 hari gara2 tuan punya blog pergi 'melancong' ke Penghujung Benua Asia, maka hari ini terhasillah entry ini... Ish!~ Apalah guna ayat copy paste... (-_____-") Ok2... Penghujung Benua Asia... Bunyi macam ala2 kat luar negara padahal dalam Malaysia je!~ Dalam negeri tempat saya tinggal je!~ Johor!~

Hari Isnin kami bertolak ke Tanjung Piai Resort yang terletak di Pontian, Johor... Perjalanan mengambil masa hampir 2 jam semasa pergi... Perjalanan pulang pula mengambil masa 1 jam sahaja... Pelik takErrr... Abaikan... Sesampai di Tanjung Piai Resort, saya, Cik Nurul, Cik Sima, Kak Su telah check in di dalam satu bilik... Manakala Cik Mira, Cik Liza, Kak Aida dan Raudhah di dalam satu bilik... Bilik kami dipanggil 'Family Sharing'... Orang kata 'sharing is caring'... Memang kami caring antara satu sama lain pun... Ok, stop mengarut...



Jam 5:30 petang kami kelaur untuk ke bazar... Niat untuk membeli juadah iftar di bazar pada hari itu terpaksa dilupakan kerana keadaan bandar Pontian yang sesak teruk... Lalu kami mengambil keputusan untuk ke Econsave konon2nya untuk membeli makanan untuk bersahur... Assume yang pihak Resort tidak menyediakan makanan sahur... Kalau Resort tidak sediakanlah... Ber-ingat2 je... Orang kata, 'sediakan payung sebelum hujan'... Dan kalau Resort sediakan makanan sahur, kami assume yang makanan Resort tidak mampu membuatkan kami bertenaga sepanjang hari (means Resort tidak menyediakan makanan yang cukup)... Haha!~

Main cop tiang... (^_____^)V


Selewat jam 7:05 malam kami berempat sampai di Resort... Macam2 kami beli di Econsave... Oh, nafsu... Makanan iftar yang disediakan pada hari pertama amat menyelerakan... Tidak perlulah saya taipkan di sini... Setelah azan berkumandang (padahal tak dengar azan pun), kami iftar be-ramai2... Alangkah indahnya, dengan bertemankan deruan ombak laut dan angin malam yang bertiup sepoi2 bahasa... Malam tiada aktiviti... Hanya ucapan alu2an sahaja...

Tempat kami iftar pada hari pertama... Di bahagian depan belah kanan... (a.k.a view depan bilik saya)...


Keesokannya (Selasa, 9 Ogos 2011) dalam jam 4:30 pagi, kami bangun untuk bersahur... Oh, kami berempat lewat sedikit sahaja, lauk pauk sudah hampir habis... Sadis sungguh... Nasib baik ada makanan yang dibeli di Econsave... Balik bilik, kami sambung sahur... Hehe!~ Kemudian jam 8:30 pagi start taklimat... Lalu kami menuju ke 'cruise' yang terletak lebih kurang 30 langkah dari bilik kami... Taklimat kami diadakan di dalam 'cruise'!~ Haha!~ Selepas taklimat, masing2 kusyuk dengan kerja masing2... Sebelum mulakan kerja, sesi bergambar adalah WAJIB!~ Hehe!~

Kami di dalam 'cruise'... (^_____^)V


Hari kedua iftar, kami ke bazar terdekat untuk menghilangkan kempunan masing2... Sebelum ke Bazar, ambil gambar dulu... Hehe!~ Di bazar, saya beli murtabak... Murtabak tersedap dan termurah kata pakcik penjual murtabak itu... Memang sedap dan memang murah... Cayalah pakcik!~ Iftar hari kedua, pihak Resort menyediakan lauk asam pedas yang sangat pedas!~ Uhhh!~ Tapi menyelerakan...

Iftar hari kedua... 


Hari kedua bersahur (Rabu, 10 Ogos 2011), kami berempat keluar dari bilik seawal jam 4:30 pagi... Hanya ada beberapa pegawai tetap sahaja masa tu... Selesai sahur di luar, kami sahur di dalam (dalam bilik la tu)... Hari ketiga adalah hari terakhir kami 'bersuka ria' di Tanjung Piai Resort... Tidak sabar nak balik ke rumah punya fasal, kami 'cabut' dahulu... Hehe!~ Jam 12:30 tengah hari, saya sampai di rumah...

Selamat tinggal Tanjung Piai Resort... (^_____^)V


P/S : Semasa pergi tukar 2 kereta... Semasa balik tukar 3 kereta... (^_____^)V

2 comments:

ArulchelseA said... [Reply]

lama tk nmpak..selamt berpuasa..

SiS NaD said... [Reply]

Inchik Arul : Hehe!~ Busy la... Selamat juga!~(^_____^)V