Sunday, April 3, 2011

Oh!!!~ Ada apa dengan 1 April?

Ada saya, kamu dan dia... Haha!~ Tak boleh blah seh!~ Bukan ada apa2 pun, cuma saya mula lapor diri di Jabatan Perangkaan je... ("Bukan apa2 awak kata, Nadiah??? Itu masa depan awak tau!~"). Ah, sudah!~ My twin dah menyibuk... Huh!~ Yela2... Itu merupakan sesuatu yang awesome setelah 4 bulan saya dok tanam sayur di belakang rumah Makcik Senah... Huhu!~ Penat tau!~ Selalu kena bebel dengan mak dan abah yang se-olah2 menghalau anak sulung dorang untuk cari kerja... Abah siap bawa saya pergi syarikat seorang dato' lagi sebab dah sakit mata tengok saya duduk di rumah goyang kaki persis seorang majikan kepada sebuah rumah agam yang bapak besar!~ Sila klik SINI untuk mengetahui kisahnya...

Seawal jam 5:50 pagi saya bangun setelah dikejutkan dengan alarm radio dari handphone tak berapa canggih saya... Bangun2 ingatkan boleh terus mandi, rupa2nya tidak sebab Abah sedang mandi... Lantas saya bertanya kepada Emak, "Mak, Abah baru masuk ke?", sebab Abah kalau mandi mahu 3 4 jam... Huh!~ Mak jawab, "Dah lama dah...", lantas mengangkat cerek elektrik untuk menjerang air yang akan digunakan oleh Amir dan Aiman sebagai air mandian dorang... Takut sejuk betullah budak dua orang tu... Saya ni, seawal tadika dah mandi air paip yang sejuk tau!~ Gedik je lebih adik2 saya tu... Huh!~

Ok la... Bila tiba giliran saya untuk mandi, saya pun mandilah... Lepas mandi, saya sembahyang Subuh, then iron tudung yang belum di-iron... Kemudian saya kemas beg tangan yang besar gedabak tu untuk periksa barang2 yang patut dikeluarkan dan dimasukkan... Sedang kemas2 tu, guess what??? Saya jumpa 'cuople ring' saya!!!~ Yeay!!!~ \0/ Rasa macam nak bungee jumping je dari tingkat 5 kuarters perumahan Imigresen yang saya dan family duduk... Huhu!~ Nak tahu kisahnya, klik SINI ... Then saya pun ber-siap2 untuk ke pejabat office... Tapi saya tak pakai pun cincin tu... Malas... Hehe!~ Sempat sarapan roti krim... Lepas tu tunggu Kak Su (my ex-supervisor) kat bus stop sebab saya tumpang dia pergi kerja... Satu office kot, so apa lagi... (^_____^)V

Sesampai di pejabat office, terus ke mesin pengetik kad untuk ketik kad... Haha!~ Gila skema punya perkataan!~ Punch card la tu bagi sesiapa yang tak tahu... Then masuk Bilik Gerakan sebab pukul 8 pagi ada taklimat... Duduk semeja dengan Cik Nurul dan Cik Sima serta one new freind... So, apa lagi... Bergosip sakan la!~ Haha!~ Sebelum ni dah bergosip masa interview, tapi tak puas... Nak tahu kisahnya, klik SINI ... Sementara tunggu taklimat yang masih tak berlangsung walaupun dah jam 8:30 pagi, banyak gosip yang keluar dari diri masing2... Hehe!~ Pukul 9 baru taklimat bermula...

Seawal jam 10:15 pagi, taklimat habis... Gila kentang punya cepat!~ Pukul 10:30 pagi kami yang seramai 43 orang dilepaskan untuk keluar jalan2 cari sarapan... Dan bagi yang belum ada akaun Maybank dan KWSP wajiblah bagi mereka untuk mengadakannya... Saya, Cik Nurul, Cik Sima, Fida, dan Fida (new friend - ada dua Fida la...) menuju ke Warung Batu untuk melepaskan rindu pada Abang Bujet... Kami memang baik dengan beliau... Dan hari tu, first time dia belanja kami, ok... First time!~ Belanja ais jelly dan ABC je... Lama jugak kami lepak kat warung dia tu... Sampai pukul 12:30 tengah hari, sementara menunggu Kak Su keluar dari pejabat officenya yang terletak di Wisma Persekutuan walaupun kami bekerja di jabatan yang sama...

Lepas Kak Su dah sampai, kami pun menuju ke bus stop di depan Pejabat Pos untuk menunggu bas... Kali ni cuma ada saya, Cik Sima, Cik Nurul dan Kak su je... Tujuan kami untuk ke City Square... Dah lama kot tak jejakkan kaki ke situ sejak habis konrak tahun lepas... Kat City Square tu, ada la dalam 50 batu perjalanan jalan kaki kami tonda2 dalam tu... Penat gila, ok!~ Last2 kami decide untuk lepak di food court kat area cinema... Lepaskan lelah... Sambil tunggu pukul 2 petang... Lepas tu baru balik... Pukul 2:30 petang sampai di pejabat office, then terus pergi surau untuk sembahyang Zohor... Lepas rehat tak ada taklimat dah... So borak2 kosong je la dengan dorang sampai la pukul 5...

Balik rumah, pujuk Abah untuk bawa kereta pergi kerja... Tapi Abah tak bagi walaupun dah ada kereta baru... Abah kata, "Drive pun tak cekap lagi, ada hati nak bawa... Kalau nak bawa jugak, suruh Mak duduk sebelah masa pergi... Balik suruh Mak ambil, lepas tu drive sampai rumah...". Hukhuk!~ T_____T Abah memang kejam... Ni semua gara2 saya eksiden pada akhir tahun 2008... Habis tembok batu perumahan Imigeresen saya langgar... Huhu!~ Itu saja la setakat 1 April hari tu...

2 April, bangun pagi kaki rasa sakit... Ni gara2 berjalan sejauh 50 batu dalam City Square la ni... Tapi masa bangun sembahyang Subuh pagi tu, tak rasa apa2 pulak... Hmmm...


P/S : Tunggu apa yang akan berlaku Isnin ni di pejabat office...

8 comments:

Chegu Zubir said... [Reply]

tahniah dah dpt kejer...kejer baik2 yer

meh baca nih
Perkara Yang Kadang-Kadang Kita Perasan/Tak Perasan
Renungkan Sedalam-Dalamnya- "Jodoh"

dott said... [Reply]

datang melawat lagi . dah keje yee ? nanty belanja sy oke :]

sekamar rindu said... [Reply]

salam....

moga kaki tu dah ok ya..terima kasih atas komen di blog saya..

selagi abah awak tak yakin..selagi tulah tak leh drive..

storyfromme said... [Reply]

congrats ye.da dapat gaji nanti jangan lupe belanja :)

SiS NaD said... [Reply]

CHeGu ZuBiR : THaNKS YaR!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

CiK SHaiDaH : THaNKS LaWaT SiS... HeHe!~ T Lau DaH GaJi, SiS GTau... (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

SR : W'SaLaM... SaMeR2!~ Tu La PaSaL... KNe YaKiNKaN BeLiau La NaMPaKNYeR... (-_-")

SiS NaD said... [Reply]

CiK FaD : THaNKS DeaR!~ HeHe!~ T SiS BLaNJe... (^_____^)V