Tuesday, March 8, 2011

Oh!!!~ Cara meng'follow' secara terhormat....

Kali ni saya nak buat tutorial, walaupun saya bukanlah seorang tutor mahupun cikgu cikgi, apatah lagi lecturer... Tutorial yang saya nak buat ni adalah seperti tajuk merah menyala yang dapat korang baca di atas... Selalunya orang akan klik je follow button seperti di bawah...

Seperti di dalam bulatan merah yang tak berapa cantik tu... (Sila klik gambar untuk tumbesaran) 


Actually, kalau kita klik button follow tu, kita tak akan tahu apa entry terbaru yang di-post kan oleh blogger yang kita follow tu... So, untuk menjadi follower yang terhormat dan untuk menghormati blogger yang kita follow tu, meh saya ajarkan cara meng-follow secara terhormat...

Pertama sekali pergi ke blog yang korang nak follow tu... Then, kat box yang atas sekali, yang ada keluar link tu (on the top), korang copy link tersebut...

Sila copy link seperti dalam bulatan yang tak berapa cantik tu... (Sila klik gambar untuk tumbesaran)


Lepas tu, korang pergi ke home blog korang... Dikenali jugak sebagai 'Dashboard'...

  Ni la rupabentuk home bagi blog korang... (Sila klik gambar untuk tumbesaran)


Ok, lepas tu scroll down ke bawah sampai korang nampak perkataan 'Add' dan 'Manage'... Then, korang klik 'Add' button dan akan keluar la box seperti di bawah... Dah keluar box tu, apa lagi, paste la link yang korang dok hold dari tadi tu kat box yang keluar tu... Then, klik next...

Klik butang 'Add' tu... (Sila klik gambar untuk tumbesaran)

Paste link yang korang copy tadi kat box ni... Lepas tu klik next... (Sila klik gambar untuk tumbesaran)


Now, korang dah pun meng-follow secara terhormat blogger yang korang nak follow tu... Dan sekarang jugak korang boleh la mengetahui entry2 terbaru yang di-post oleh blogger yang korang follow tu dan senarai2 entry yang dorang post...
Sebelah kiri tu senarai blogger yang korang follow... Sebelah kanan pulak senarai entry yang blogger2 tu post kan... Just klik kat senarai blogger untuk mengetahui entry terbaru dorang... (Sila klik gambar untuk tumbesaran)


P/S : Mungkin ramai yang dah tahu... Tapi saya tetap nak buat tutorial ni dan ini adalah tutorial pertama dari saya... Hehe!~ (^_____^)V

10 comments:

Tengku Nizam said... [Reply]

nice tuto , request tuto lg blh ? haha

SiS NaD said... [Reply]

BoLeH2.. NaK ReQ TuToR aPeR? (^_____^)V

Nursyeika Farhana said... [Reply]

hye sis.,;)bile nk follow i pnye blog?huhu(dgn muke xmalu b'tny);p

SiS NaD said... [Reply]

HeHe!~ TaK YaH MaLoo2 La DeaR... SiS PuN Wat BNDE YanG SMe... (^_____^)V

athirahzaki said... [Reply]

apa beza dia ek?
hehe. btw dah follow belog ini
:)

SiS NaD said... [Reply]

BeZaNYeR, KiTeR aKan DapaT TaHu STiap eNTRy YanG D PoST oLeH BLoGGeR YanG KiTeR FoLo Tu Lau iKooT TuToR SiS... (^_____^)V

raudhah said... [Reply]

salam, btw dear, saya dah pun folo blog kamu ni *193 =)

hope u do so 2 me k =)

SiS NaD said... [Reply]

W'SaLaM... THanKS DeaR... i WiLL FoLo u.... ;)

bro a'maL said... [Reply]

waaa.. hrtu bkn ke bru 100? ni da 200? wat the fabeles... ekekejke

SiS NaD said... [Reply]

HeHe!~ JaNGaN La PuJi LeLeBeY!~ MaLoo ai!~ :p