Monday, March 28, 2011

Oh!!!~ Apa kes dengan Giant???

Ok, setelah entry ni tertangguh dengan hanya menaip tajuk tanpa menghasilkan entry dari malam tadi, baru sekarang saya ada semangat dan idea untuk bercerita mengenai kejadian semalam... Ya, memang cerita semalam tak usah dikenang, bak kata orang2 tua, 'jangan dikenangkan baranga yang lepas, jangan dikenangkan orang yang dah pergi'... Tapi saya tetap berdegiil 80 darjah fahrenheit untuk menceritakannya... Apa yang saya ceritakan ni takde kena mengena dengan yang gila atau buta huruf...

Semalam, saya dan family telah berjalan sakan di sekitar Johor Bahru... Mula2 pergi KipMart sebab nak betulkan handphone Wani yang bermasalah macam tuannya... Mak saya sempat belanja Amir dan Aiman jam tangan... Haish!~ Budak dua orang tu, kalau pergi mana2 mesti minta dibelikan jam tangan yang baru... Bagi jam dinding, taknak pulak... Kata dorang, tak glamour la pakai jam dinding kat tangan... Pandai pulak menjawab... Huh!~ Kemudian saya belanja Wani beli brooch... Dia minta kat Emak, tapi  Emak buat tak layan... So saya sebagai kakak yang mithali pun mengajak dia ke gerai brooch yang dibuka di depan pentas KipMart, di mana ketika itu sedang berlangsungnya satu pertandingan memperagakan pakaian dalam pakaian tradisional... Saya tak tahu pun siapa yang menang sebab tak lama lepas tu Abah mengajak kami ke Giant pula...

Sesampai di Giant, seperti pengunjung2 lain, Abah mencari petak kosong untuk di-parkingkan kereta besar gedabak hakmilik kekal Abah... Sesudah tu, Abah suruh saya, Emak dan Wani masuk ke dalam hypermarket tu dahulu sebab Abah nak belanja Amir dan Aiman aiskrim... Sampai hati Abah halau kami sebab taknak kehabisan duit dengan membelanja kami aiskrim... Hukhuk!~ Saya, Emak dan Wani pun mulalah mengambil apa2 yang patut dan dipegang dengan tangan sehingga Abah masuk... Troli ada pada Abah... Naik lenguh jugak tangan ni dok pegang barang2 tu lama2...

Ok, stop pasal membeli-belah... Sekarang tiba la masa untuk membayar barang2 yang telah saya, Emak dan Wani ambil tadi... Barang Amir dan Aiman pun ada... Abah belikan dorang seluar jeans pendek... Tengah offer la katakan... Hehe!~ Masa saya, Emak dan wani menunggu di sebuah kedai buku yang terdapat di dalam Giant tu (sementara menunggu Abah bayar barang2 yang diambil), saya lihat ada satu kaunter di depan saya ada sedikit kecoh... Kelihatan seorang nenek vogue (pernah diceritakan pasal nenek2 vogue oleh Abg Ben Ashaari tak lama dahulu), membuat kecoh tahap Giant tu mak ayah dia punya... Saya tak pasti sangat apa yang dimarahkan sangat oleh nenek vogue tu kat cashier kaunter dia membuat pembayaran tu... Agak kecoh jugak la sampaikan orang atasan pun 'turun padang'... Ramai jugak buyers yang melihat gelagat nenek vogue tu... Suara dia je yang dengar...

Kemudian saya, Emak dan Wani beralih ke kedai handphone yang terletak di depan kaunter yang Abah buat pembayaran... Then Emak bersuara, "Kenapa Abah ni lama sangat?". Saya pun menuju ke arah kaunter yang Abah berdiri tu, saya tengok cashier kaunter tu tak buat apa2 se-olah2 sedang menanti sesuatu... Kemudian Abah bersuara, "Mana boleh macam ni... Dekat tag harga lain, bila dah scan harga lain... Tak bolehlah macam ni... Nanti semua pembeli tertipu... Ni baru saya yang terkena, kalau lepas ni ramai yang beli seluar ni macam mana?". Oh, patutlah Abah tercongok kat kaunter tu lama sangat... Rupa2nya seluar tracksuit yang saya dan Wani ambil tu ada masalah harga... Kalau nak tahu, saya dan Wani ambil seluar tu sebab tu yang paling murah... Kat tag harga, RM12.99... Tapi bila dah scan, harganya jadi RM14.99... Huh!~ Tak patut betullah... Kat semua seluar tracksuit tu pulak tu... Then, ada seseorang datang... Saya rasa tu penyelia cashier tu kot... Dia kata dia bagi diskaun kat Abah saya untuk seluar tracksuit yang dibeli tu... Ada 4 helai semuanya... So dia bagi diskaun RM8, potongan RM2 untuk setiap helai... Selesai sudah... Penyelia dan cashier tu pun dah mintak maaf...

Nampaknya pihak pengurusan kenalah selalu melakukan pemantauan terhadap tag2 harga setiap barangan yang dijual... Takut jadi macam yang kami lalui je... Nanti tak pasal2 jadi kes pulak... Nasib baik Abah saya seorang yang cool... Takde la sampai nak meradang macam nenek vogue tu...

Masa kami keluar dari Giant, saya tanya pada Emak dan Wani apa yang dimarahkan sangat nenek vogue tu... YA ALLAH!!!~ Mak saya dan Wani boleh tanya saya balik, "Nenek mana ni???". Argghhh!~    Rasa nak meradang macam nenek vogue tu je... Huh!~ Boleh pulak Mak dan Wani tanya saya macam tu padahal nenek vogue tu buat perangai depan mata kitorang... Betul2 depan kitorang... Sabar je la... Huh!~ Nampak sangat saya ni seorang yang busybody... Tapi selalunya Emak saya yang selalu busybody... Pelik bila Emak boleh tak perasan kejadian DEPAN MATA tu... Mak kata, "Kang kalau mak busybody, bising2 pulak kata jangan busybody...". Err... Ada betulnya jugak kata2 Emak tu... Hehe!~ Peace, Mak!~ (^_____^)V


P/S : Siap jugak entry ni... Haha!~ (^_____^)V

4 comments:

YaYaNsMuM said... [Reply]

Heheh...penah juga terkena...sbb tu smpi skrg tak penah caye ngan tgk kat tag je...sure yayansmum akan g scan sendiri kat machine Scanner tu...huhuhuh

SiS NaD said... [Reply]

Tu La PuaN YaYanSMuM... TaK TeRFiKiR LaKS NaK SCaN DuLu TaG Tu, PaDaHaL SaYeR LaLu Je DePaN MeSiN SCaNNeR Tu... HuHu!~ (-_-")

Henry Zackery said... [Reply]

scan kad metrixx leh ?? hehe :P

Top 10 Artis Paling Seksi

SiS NaD said... [Reply]

BoLeH Je... SiLeR La SCaN... CNFiRM LPaS SCaN aKaN BuNYi SiReN aMaraN.... (^_____^)V