Thursday, July 11, 2013

Oh!!! Ragam Ramadhan 2013 : Hari petama!

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum semua! (^_____^)V

Hari pertama puasa, malam sebelumnya pergi terawih... Buat 8 rakaat je macam biasa... Nak berdiri lama2, kaki  mengalami kesakitan.. Oh, alasan! Balik terwaih, switch on televisyen, tonton rancangan 'Kalau Dah Jodoh : Ustaz Kazim Elias'... My favourite TV show... Selalu kalau tonton dengan Emak, mesti malu2 sebab terfikirkan yang anak sulung dia ni masih belum bertemu jodoh... Malu sendirian... Tapi malam itu, tonton seorangan lantaran Emak buat penuh solat sunat  terawih...

Bila semua dah ada di rumah, saya ingatkan untuk niat puasa... Pada Amir, saya suruh dia niat puasa sambil dia duduk atas riba saya... Pada Aiman pula, saya ajar dia niat puasa... Bagus! Dah berniat puasa, esok boleh puasa dengan senang hati...

Oh ya! Johor cuti pada 1 Ramadhan... Seronok tapi bosan... Tak tahu mahu buat apa... Akhirnya saya langgan filem 'Lari'... Tonton ramai2 pada petangnya... Nenek pun ada! Baru sampai kelmarinnya... Entah sampai bila Nenek bertahan duduk di rumah saya, sebab risaukan rumah di kampung katanya... Sekejap2 suruh Emak telefon Pak Long, suruh tanya bila nak hantar Nenek balik kampung... Tak betah katanya... Badan jadi letih, juga katanya... Sebabnya, tak boleh nak buat kerja sebab Emak tak benarkan... Semua kerja Emak dan kami yang buat... Nenek jadi puan besar di rumah... Hehe!

Emak masak sambal udang dan ayam gorang berempah untuk berbuka... Air tembikai susu dibeli di Bazar Taman Dahlia... Alang2 ikutkan kehendak Amir dan Aiman untuk berbuka dengan makanan di bazar... Nasi beriyani gam dibeli untuk dua adik kesayangan saya itu...

Waktu azan, kami dikejutkan dengan ketukan ber-talu2 di pintu masuk rumah... "Buka pintu, Iwan balik tu", arah Nenek... Buka2, bukan Iwan tapi Pak Long dan anak tirinya... Marah dalam hati ini... Marah kerana mereka berdua ketuk pintu macam nak pecah pintu tu... Tanpa beri salam pula tu... Tapi cepat2 istighfar, bulan puasa... Syaitan tak ada... Kita yang kawal diri kita sendiri...

Pak Long dan anak tirinya berbuka di rumah saya... Lepas solat Maghrib, Paklong bawa Nenek ziarah rumah makcik di Kempas... Saya, Emak, Wani, Amir dan Aiman ber-siap untuk pergi terawih... Balik solat terawih, di rumah, Emak tanya, 'Kak Su mengandung ke? Sarah beritahu'... Saya jawab, 'Mana ada'... Esok nak tanya Kak Su...


P/S : Lambat update... Sudah masuk 2 Ramadhan... (^_____^)V


4 comments:

J.Syazwana said... [Reply]

selamat berpuasa :)

sedapnye sambal udang. wuwuuuu

SiS NaD said... [Reply]

Selamat berpuasa juga, Wana... Yup, memang sedap! Lagi2 kalau Emak yang buat... My favourite! (^_____^)V

perindu_خلافة said... [Reply]

semoga performance ramadhan kali ni jauh lebih baik dari sebelumnya ^_^

SiS NaD said... [Reply]

InshaAllah.... Amin... Same goes to you... (^_____^)V