Monday, October 3, 2011

Oh!!!~ Berikan saya peluang!~

Assalamualaikum semua!~ (^_____^)V

Oh cemburunya tengok kawan2 yang sama2 belajar masa Degree dulu sudah tamat Master masing2... Cemburu yang amat!~ Bila tengok mereka konvo untuk Master, mulalah timbul persoalan di dalam benak akal dan kotak fikiran, 'Kenapa aku tak sambung Master juga?'... Peluang sudah ada di depan mata, tapi saya lepaskan begitu saja... Saya pasti ramai rakan2 yang seangkatan saya turut membiarkan peluang keemasan itu berlalu pergi...

Orang2 tua ada berkata, 'peluang hanya datang sekali' dan 'peluang tak akan datang bergolek'... Tapi adakah kata2 gurindam tersebut masih relevan di zaman sekaranag? Mungkin ada benarnya kata2 tersebut kerana peluang yang terbaik tidak akan untuk kali kedua, kali ketiga, kali keempat, kali kelima, kali keenam dan kali2 seterusnya... Jadi manfaatkan peluang yang datang untuk pertama kali...

Tapi mungkin juga peluang yang datang untuk pertama kali itu bukan peluang yang terbaik untuk kita... Kerana itu wujudnya ayat yang berbunyi : 'Berikanlah dia peluang kedua'... Setiap orang layak untuk menerima peluang kedua... Peluang untuk membaiki kesilapan semasa diberikan peluang yang pertama...

Ada juga yang berkata, 'peluang kalau tak dikejar dan dicari, tak akan dapat'... Oh, kena mencari pula ya? Macam mana nak mencari peluang? Dengan hanya satu klik, peluang akan datang ber-golek2... Ya (!), pada zaman serba canggih yang sangatlah canggih tak hengat, hanya dengan satu klik, peluang akan terbentang luas bak saujana mata memandang di depan mata... Sebagai contoh, peluang pekerjaan... Cuma taip kerja apa yang ingin dicari, nah (!), be-ribu2 lemon peluang pekerjaan yang tersenarai... Cuma semuanya terletak pada hati kita, sama ada kita nak ataupun tidak...

Apa2pun, jangan diabaikan peluang yang ada di depan mata sekarang dan jangan lupa untuk terus mencari peluang2 yang terbaik demi masa depan hidup kita...

Akhir kata dari saya, 'Majulah sukan untuk negara!'. Ok, memang tak ada kena mengena... (^_____^)V



P/S : Peluang, beruang, wang... Blog saya berwajah baru!~ (^_____^)V
P/S : Tahniah kepada rakan2 ex-INTAFF yang telah habiskan Master!~ (^_____^)V

10 comments:

Kathy Tuah said... [Reply]

ada rezeki nnti kita ambk master sama2 ye..sbb sy pun x ambk master lagi..huhu

adinda awin said... [Reply]

jom nad sambung master....
tp sblum tu kene ade misi gak...knape nk sambung master..

josrevalution said... [Reply]

salam sis nad..er..rasanya dah lama x kesini kan?>.sori lah ye..hehe..bz je layan blog ni..pening dah..huhu..er..bukan ka sis skg dah jd master?..haha...xpe2..kalo ada peluang cuba lagi ye..

p/s..bersih suasa blog ni skg ye..:)

syameem said... [Reply]

slm
chill je la nnt agk2 nk wt master apply je
sblom tu enjoy dlu haha

Deeyaudeen Sabri said... [Reply]

waaaa.. udin bru nk smbung degree.. hehe :P

SiS NaD said... [Reply]

Cik Kathy ---> Boleh2... Tapi nak ambil course apa? Huhu!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

Cik Awien ---> Ha'ah la... Kena ada misi juga ye... Selalunya orang yang ambil Master tu sebab nak jadi pensyarah... Tapi cita2 itu tak pernah ada dalam kamus hidupku... Huhu!~

SiS NaD said... [Reply]

Inchik Jo ---> Haha!~ Takpe2... Sis pun selalu jadi silent reader je sekarang... Sis masih belum master dalam dunia blog la... Huhu!~

P/S : Penat membersihkan tau.... (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

Inchik Syameem ---> Wah!~ Kena enjoy dulu ye? Taknak sambung Master kat Mesir ke? Dah alang2 ber'Degree' di Mesir... (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

Udin ---> Udin muda lagi... Kira oklah tu... Kalau amcam umur Sis ni baru nak sambung, tepu kepala otak... Hehe!~ (^_____^)V