Tuesday, March 22, 2011

BEN ASHAARI : AKU BENCI ROKOK



Hiks!~ Hanya mampu tersenyum apabila banner BELIAU menjadi pembuka entry kali ini... Bukan untuk kali ini je sebab dah beberapa kali banner beliau menjadi pembuka entry di blog saya... Tapi banner kali ni berlainan sedikit sebab ada gambar 'NO SMOKING' di sebelah gambar beliau... Segmen kali ini yang bertajuk AKU BENCI ROKOK sangat2 saya nantikan... Huhu!~ Dijemput rakan2 blogger yang men-join this segment yang akan ditutup pada detik 12 tengah malam ni...

Kenapa saya benci rokok?
Seperti kebanyakan wanita yang lain, saya amatlah membenci rokok... Tak kiralah rokok jenis daun atau rokok jenis dalam kotak tu... Tak sukalah dengan rokok... Dah la macam2 bahan yang disumbat di dalam 'badan kering' rokok tu, berbau busuk pulak tu bila dah dicucuh dengan api... Haish!~ Tak tahanlah dengan bau rokok... Serius, saya benci bukan sahaja pada rokok, tapi pada bau dia jugak... Dah la mahal, memudaratkan pulak tu... Bukan je pada si perokok, malah kepada mereka yang berada di sekeliling perokok... Siapalah yang mencipta rokok ni ye? Apa yang nikmatnya kalau merokok? Dapat 'feeling'2 ea? Lagi satu, rokok ni membazirkan duit je... Penat2 kumpul duit hasil dari titik peluh sendiri atau mak bapak, ke rokok jugak dihabiskan... Ish!~ Tak patutlah... Lagi2 pada perokok tegar yang mampu merokok sehingga 2 kotak rokok sehari... 1 kotak rokok = RM10 (lebih kurang la)... Darab dengan 2 = RM20... Darab dengan 30 hari = RM600... Tak ke membazir tu!~ Lagipun rokok tu statusnya dah jatuh haram... Dalam Islam menyatakan bahawa sesuatu yang memudaratkan diri statusnya jatuh kepada haram... Sekian...

Pesanan buat perokok...
Berhentilah merokok... Secara per-lahan2 pun takpe... Kalau tak sayang diri sendiri sendiri, sayanglah mereka yang menyayangi anda... Dekat TV pun dah ada iklan pasal ubat bagi mereka yang merokok... Niquitin namanya... Dalam seminggu, InsyaALLAH boleh hilangkan ketegaran merokok...

Pendapat mengenai mereka yang merokok...
Mungkin dengan merokok mereka fikir mereka boleh hilangkan tekanan yang melanda diri dorang... Tapi merokok tu membahayakan kesihatan kot... Mungkin juga bagi mereka dengan merokok mereka nampak 'macho'... Mungkinlah... Mungkin...

Sumber gambar dari SINI... (Sila klik gambar untuk tumbesaran)


P/S : Ini semua hanyalah pendapat dan luahan rasa hati berulam jantung pisang saya... Jangan mendekati saya kalau anda seorang perokok... Sekian... (^_____^)V


36 comments:

MamaEma said... [Reply]

akak pun benci rokok
tapi tak boleh nak elak..coz incik suami saya hisap rokok

SiS NaD said... [Reply]

CiaN KaT aKaK... NaK TaNaK KNe La TRiMe... SuH DieR KuRaNGKan MRoKoK K aKaK... (^_____^)V

Henry Zackery said... [Reply]

say no to smoking :)

Artis Kembar

syafiqashafie said... [Reply]

cika benci rokok!!

SiS NaD said... [Reply]

iNCHiK HeNRY : YeZZa!~ DuN JuZ SaY Je, Do iT!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

CiK SYaFiQa : Me Too, DeaR... (^_____^)V

♥ AyaHikari ♥ said... [Reply]

x nak merokok hoi hoi ~hik3

Ustaz Azrai said... [Reply]

menusuk ke kalbu.. huhu.. tp tgh mbakar jantung skrg ni..

Shamsuddin Amin said... [Reply]

naseb baik ak x merokok... =)

azi nur said... [Reply]

memang xsuke rokok! n lelaki perokok!

alamak over nye..heee

Wan Gerrard said... [Reply]

Gerrard x merokok, nanti penat main bola sepak lak :P

SiS NaD said... [Reply]

CiK aYa : Hoi Hoi, JaNGaN MeRoKoK Hoi Hoi!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

uSTaZ aZRai : SiLeR KaN BaKar TuK KaLi Ke Dua RaTuS PoiNT SeMBiLaN STeNGaH PaDeR aRi Ni Ye... (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

iNCHiK SHaMSuDDiN : SiB BeK... Lau NaSiB Tak BeK? HeHe!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

CiK aZi : SaMeR La KiTeR... GiVe Me TeN!!!~ PaP!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

iNCHiK GeRRaRD : Ha... BGuS La Tu... MaKiN BTaMBaH SiHat La GeRRaRD PaSNi... :p (^_____^)V

nur said... [Reply]

nad.. benci gak.. sesak nafas dgn asap ni..

SiS NaD said... [Reply]

CiK NuR : Tau TaKPe... JoM KiTeR SaLiNG BeNCi MBeNCi... HiKHiK!~ (^_____^)V

Abang Zam said... [Reply]

suck..dada aku dah semput
abang bukan perokok..bukan bukan

Erra Kyra said... [Reply]

BAGUSS!!pandai dia celoteh..

Fuuyooh said... [Reply]

tak nak merokok hoi2.. kalau merokok konfem bini lariii..!!.. hehe

qucachahir said... [Reply]

tak nak carik lelaki perokok..
hihi..
busuk.. :P

nikaviolet said... [Reply]

hye....nice opinion lah...
kalau sudi jenguk2 lah my blog...
follow awk nie...
salam perkenalan....

http://nikaviolet88diary.blogspot.com/

Lulu caldina said... [Reply]

Kalau kat kotak rokok tu mcm-mcm gambar ngeri mengenai kesan rokok keatas badan..tapi perokok masih tak sedar..Huh! Say NO to ROKOK

GeminiGurlz said... [Reply]

nanti kene cari teman2 yg xmerokok..hehehe
im follow u sis!hehe

SiS NaD said... [Reply]

aBG ZaM : ReLaX2!~ BGuS La Lau TaK MRoKoK... (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

CiK eRRa : eRR... HeHe!~ THanKS DEaR!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

iNCHiK FuyoOH : Tau TaKPe... aWaK LaRi TaKPe, JanGan BiNi LaRi!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

CiK QuCa : Tau TaKPe!~ (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

CiK NiKa : THanKS DeaR!~ i WiLL TeRJaH uR BLoG.. (^_____^)V

SiS NaD said... [Reply]

CiK LuLu : BeSe La... Lau Dah KNe KaT BaTanG iDuNG SNDiRi BWu Nak SeDaR... (-_-")

SiS NaD said... [Reply]

CiK GeMiNi : HeHe!~ MaNG PuN KNe WaT CaMTu... THanKS FoLo SiS... (^_____^)V

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said... [Reply]

btol²! katekan TIDAK PADA ROKOKKKKKK!
AKU BENCI ROKOK!!!

SiS NaD said... [Reply]

PuaN CiNTaBuNGa : YeS2!~ GiVe Me TeN!~ 'PaP'!!!~ (^_____^)V

Adzriel AB said... [Reply]

akak pun lemas dgn bau rokok ni.

SiS NaD said... [Reply]

KaK aDZRieL : Tau TaKPe... Wat SeSaK NaFaS Je!~ HuH!~ (-_-")